Chautauqua Pedestrian Improvements, Boulder, CO

LORIS design provided pedestrian improvements. The project includes sidewalks, retaining walls, grading, and traffic calming on the south side of Baseline Road along City of Boulder Open Space and Historic Chautauqua Park, adjacent to existing parallel parking. The design also includes pedestrian safety and access improvements at the entrance to Chautauqua Park, and ADA compliant upgrades at existing pedestrian access points along the park from Baseline Road. Wayfinding and landscape mitigation are also part of the project. Coordination with historic review boards, OSMP standards, City transportation standards, and the City Forestry Department were key factors within the design, as well as public process and input.
LORIS also worked with Open Space and Mountain Parks to develop permanent access points to the Chautauqua Meadow hiking trails, and eliminated several “social trails” that have been created over time. This will help to eliminate erosion and drainage problems that have developed along the meadow.
Chautauqua Park is adjacent to the roadway right-of-way, so the design needed to minimize impacts to the historic landscape. A thick growth of trees and bushes along the perimeter of the park constrained sidewalk expansion. LORIS design incorporated a rock retaining wall that is compatible with the existing design elements of Chautauqua Park and allows identified valuable trees to remain in place. Wall height was minimized to reduce costs and embankment slopes laid back as far as possible to not compromise vegetation. Existing access points were maintained throughout the corridor.

CLIENT & CONTACT

City of Boulder Transportation
Brian Wiltshire, P.E.
(303) 441-4142
WiltshireB@bouldercolorado.gov

CONSTRUCTION COST

$900,000 Est.

DATE COMPLETED

In Design